1945 yılında Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokulu Ankara Kurtuluş İlkokulu’nda, ortaokulu ve liseyi Ankara Gazi Lisesi’nde okudu. Ekim 1963 tarihinde Kara Harp Okulu’na girdi. Ağustos 1965 tarihinde Asteğmen rütbesi ile mezun oldu. KHO’dan sonra Ankara / Etimesgut’ta konuşlu Zırhlı Birlikler Okulu’nu bitirmesini müteakip, Tank Teğmen olarak ilk görev yeri olan Kars’a (1966-1969), 14’üncü Zırhlı Süvari Tugay Komutanlığına atandı.
Kars’taki şark hizmetinin bitiminde, Haziran 1969 ayında Ankara’da konuşlu bulunan Etimesgut’ta ki Gösteri ve Tatbikat Alayı’na önce Alay Karargâh Bölük Komutanı olarak atanmış daha sonra da Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümeni’nin, Şoför Eğitim Tabur’un kurulmasında Bölük Komutanı olarak görev almıştır. 1972 tarihinden itibaren de Tümen’e bağlı Gösteri ve Tatbikat Alayı Tank Tabur’u 2nci Tank Bölük Komutanlığına atanmıştır.
14 Ağustos 1974’te 2nci Kıbrıs Barış Harekâtı’na, Gösteri ve Tatbikat Alayı ile birlikte tank bölüğü ile beraber kıdemli üsteğmen rütbesinde 2nci Tank Bölük Komutanı ve kafile komutanı olarak Ankara / Etimesgut’tan kara ve demiryolu ile Kıbrıs’a intikal etmiştir. 2nci Kıbrıs Barış Harekâtına fiilen katılmış ve Mağosa’nın ele geçirilmesinde görev almıştır.
2nci Zırhlı Alay Komutanlığı – Babaeski (1975-1978) (1’inci Tank Tabur 2nci Tank Bölük Komutanı), 4’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı – Aşkale (1978-1981) (Tugay Personel Şube Müdürü / Gümüşhane Sıkıyönetim Hrk. Şube Md.), 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı – Gaziantep (1981-1988) (Tuğ. Per. Şube Md. / Adıyaman Sıkıyönetim Erkan Başkanı, 2nci Tnk. Tabur Komutanı) ve 15’inci Kolordu Komutanlığı - İzmit’te (1988-1996) (Kolordu Hrk. Şube Teşkilat ve Kadro Subayı, Kolordu Muayene Komisyonu Başkanı ve Kolordu Askeri Mahkeme Başkanı) gibi muhtelif görev ve kadrolarda çalıştıktan sonra 30 Ağustos 1996 tarihinde Kıdemli Albay olarak 15’inci Kolordu Komutanlığı İzmit’ten emekli olmuştur.
Emekli olduktan sonra, 1997-2005 tarihleri arasında Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığında (ATASE) görev almış ve burada asker ve sivil tarih uzmanları ile birlikte “Tarihte Türk-Macar İlişkileri”, “Tarihte Türk-Rumen İlişkileri” ve “Sümer Tarihi” gibi tarih ağırlıklı kitap ve Stratejik Araştırma Etüt Bültenlerin yayınlanmasında görev almıştır.
İzzettin Çopur’un, “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ve Anılar” adlı kitabı Kastaş Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Yine “Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Fethi ve Yeniçağın Açılması”, “Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Meydan Muharebesi ve Mısır Seferi” ve “Geçmişten günümüze İRTİCA AYAKLANMALARI” adlı kitapları da yayınlanmıştır.
Ayrıca kendisine ait web sitesinde de; “Menemen (Kubilay) Olayı (23 Aralık 1930)”, “Şeyh Sait Ayaklanması, (1925)”, “31 Mart Ayaklanması (13 Nisan 1909/31 Mart 1325)”, “Hicaz-Filistin–Suriye Cephesinde Osmanlı Devletine karşı Arap Ayaklanması ve İngiliz Lawrens’ in rolü” “Tarihte Türk Afgan İlişkileri”, “Atatürk, Din ve Laiklik”, “Sakarya Meydan Muharebesi”, “Çevre ve Doğa Katliamı”, “PKK Terör Örgütü”, “Büyük Hun-Türk İmparatorluğu ve Atilla” Gibi muhtelif konularda 47 adet makalesi mevcuttur.
Halen Türkiye Emekli Subaylar Derneğinin (TESUD) Araştırma Kurulunda görevli olup, bu derneğin yayını olan Birlik Dergisi başta olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri yayınlanmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.